login    password    artist  buyer  gallery  
Not a member? Register
absolutearts.com logo HOME REGISTER BUY ART SEARCH ART TRENDS COLLECT ART ART NEWS
 
 
Art News:


 

”Dialog”

 

En udstilling omkring værker af Vilhelm Bjerke-Petersen.

 

Med værker af Nils Erik Gjerdevik, Johan Nobell og

Vilhelm Bjerke-Petersen.

 

 d.1 februar – d.13 marts, 2013

 

Fernisering fredag d. 1. februar, kl.17 – 20

 

 

Palægade 5,    1261 København K.

Phone: +45  2125 2325

 E-mail: bendixen@contemporary-art.dk

 Tirsdag – fredag  12-17 ,  Lørdag 12 – 15.

 

 

Med udgangspunkt i tre tuschtegninger fra 1930'erne og to malerier fra 1940'erne af den danske surrealistiske kunstner Vilhelm Bjerke-Petersen, har den dansk-norske kunstner Nils Erik Gjerdevik, sammen med den svenske kunstner Johan Nobell  installeret en stedsspecifik udstilling kædet sammen af værker og mellemrum i galleriet.  

 I Danmark fortæller en anecdote, at Vilhelm Bjerke-Petersen og Richard Mortensen blev uenige om surrealismes udvikling. Bjerke-Petersen holdt på den figurative Freudianske psykoanalytiske inspirerede retning og Richard Mortensen på den abstrakte vej. Den abstrakte kunst vandt som bekendt i første runde den museale og akademiske sejr, den figurative kunsts ene fod sad for fast i den gamle kunst, også selvom den anden var solidt plantet i det moderne, med Freuds psykoanalyse som udgangspunkt. Og hvis der er en ting Freud og psykoanalysen har lært os, så er det, at det vi ikke må, vil vi.

 

 Alt hvad der er populært ved surrealisme, det fantastiske, det erotiske, det umiddelbart genkendelige, har gjort den til et folkeligt elsket og akademisk tvivlsomt projekt. Den rummer både populærkulturens dårlige smag og finkulturens gode samvittighed på en gang.  Det abstrakte derimod, har en mellemregning med det skønne, æstetikke, vores sanser og følelser. Det  vi kan mærke og måske ikke sige. Oplevelsen fremfor aflæsningen.

 

 Men vi vil helst det hele på én gang, på samme måde som denne udstilling vil sætte det hele i spil på en gang; det figurative fortællende, det abstrakte formelle, kunstværkets autoritet, mellemrummets betydning, og installationens flygtighed. Alt sammen noget der burde udelukke hinanden, men med tyske kunsthistoriker Boris Groys definition af samtidskunst som et paradoks-begreb der altid rummer sin egen modsætning, ved vi godt i dag ,at paradokser  ikke udelukker hinanden. Men tværtimod er den grus i maskinen, der gør den ikke altid kører den lige vej.

 

 

 Vilhelm Bjerke-Petersen, 1909 – 1957. Danske surrealistisk maler og teoretiker. Uddannet på Kunstakademiet i Norge og sammen med bla. Richard Mortensen og Ejler Bille medstifter af sammenslutningen ”Linien”. Han er repræsenteret i en lang række offentlige og private samlinger. Ligesom har udført en række offentlige og private udsmykninger, her i blandt en nyrestaureret udsmykning fra 1939 med Elsa Thoresens I den Københavnske bolig-karré, Ved Volden på Christianshavn.

 

Nils Erik Gjerdevik, 1962 - , har udstillet på talrige internationale gallerier og museer  i ind – og udland. Gjerdeviks værker er videre repræsenteret  på mange museer såvel som i mange  internationale privatsamlinger. Gjerdevik er i Danmark dagligt tilknyttet Galleri Nils Stærk.

 

Johan Nobell, 1963 -, har i flere år udstillet på internationale gallerier som f.eks; Andréhn-Schiptjenko, Stockholm, Pierogi 2000, New York,  Stephane Simoens, Knokke, Belgien og

bendixen contemporary art (DK). Nobell’s  værker er videre repræsenteret i talrige internationale samlinger, ligesom de ofte kan ses på de største internationale kunstmesser i verden.


bendixen contemporary art
Palægade 5
DK-1261 København K
Phone 36160325


#

YOUR FIRST STOP FOR ART ONLINE!
HELP MEDIA KIT SERVICES CONTACT


Discover over 150,000 works of contemporary art. Search by medium, subject matter, price and theme... research over 200,000 works by over 22,000 masters in the indepth art history section. Browse through new Art Blogs. Use our advanced artwork search interface.

Call for Artists, Premiere Portfolio sign-up for your Free Portfolio or create an Artist Portfolio today and sell your art at the marketplace for contemporary Art! Start a Gallery Site to exclusively showcase your gallery. Keep track of contemporary art with your free MYabsolutearts account.

 


Copyright 1995-2013. World Wide Arts Resources Corporation. All rights reserved